T i P i T i

Nema nošenja bez ergonomske nosiljke?


novorođenče u slingu
Novorođenče u slingu


Zadnjih godina o nošenju se mnogo piše i često se žestoko kritizira "neispravne" nosiljke, a mnogo očekuje od nosiljaka koje su opisane kao ergonomske. Važno je razlikovati i razumjeti nekoliko osnovnih pojmova, a to su: (ne)ispravna nosiljka, ergonomska nosiljka, idealan položaj i optimalan položaj. Želja mi je da do kraja ovog teksta naučite koji su od tih pojmova zaista bitni i što znače kod odabira nosiljke. Krenimo redom:


(ne)ispravna nosiljka

Neispravna nosiljka je nosiljka koja ima potrganu kopču, rasparani šav (ili neko drugo oštećenje) ili je napravljena od upitnih materijala i nije sigurna za korištenje.

Nosiljka koja ne pruža idealan položaj savršeno je ispravna (ukoliko zaista nije oštećena), no može biti neudobna za dijete i/ili nositelja. O idealnom položaju više ćemo reći nešto kasnije, zasada je bitno da zapamtite da nam ispravnost nosiljke govori o stanju nosiljke i nema veze s položajem djeteta u nosiljci.


neidealan položaj u nosiljci
© Mimagephotography | Megapixl.com
Beba se nalazi u ispravnoj nosiljci koja ne podržava idealan položaj

ergonomska nosiljka

Proizvođači često nosiljke opisuju kao ergonomske, no što to zapravo znači? Ergonomija je znanost koja se bavi kreiranjem proizvoda koje koristi čovjek i koji će biti sigurniji, efikasniji za korištenje te minimizirati napor pri korištenju. Ergonomski proizvodi dizajnirani su uzimajući u obzir načela ergonomije. Složiti ćete se da je to jako općenita definicija i ne govori nam mnogo o karakteristikama bilo kojeg proizvoda, pa tako i nosiljaka. S obzirom na nedorečenost i učestalu zlouporabu ovog pojma, savjetujem vam da ovu riječ ne uzimate kao mjerodavnu i na temelju nje odlučujete o kupovini nosiljke.

Vjerujem da se sada osjećate malo izgubljeno i pitate se kako onda uopće izabrati nosiljku. Nastavite čitati i saznat ćete na koji način prepoznati nosiljku koja će vaše dijete staviti u idealan, tj. optimalan položaj i vama pružiti najveću udobnost.


Kakav je to idealan položaj i kako znati podržava li ga vaša nosiljka?


M položaj ili položaj žabice

Nosiljka treba djetetovim nogama pružati potporu od koljena do koljena te bi guza trebala zauzimati položaj niži od položaja koljena tzv. M položaj ili položaj žabice. Ovaj položaj optimalan je za razvoj kukića.


položaj M
Bebina koljena se nalaze iznad visine guze - M položaj

Nosiljke poput marame ili slinga sami ćemo namjestiti tako da beba zauzme položaj žabice i to ćemo uvijek moći ostvariti jer se marama u potpunosti prilagođava djetetu.

Kod odabira strukturirane nosiljke (klokanice) moramo voditi računa da baza nije preuska, tj. da pruža adekvatnu potporu od koljena do koljena (iznimka su djeca koja hodaju, kod njih baza ne mora ići od koljena do koljena), no isto tako i da nije preširoka i onemogućuje da dijete savine nogu u koljenu.


nedovoljna potpora
© Trgowanlock | Megapixl.com
Marama je nedovoljno raširena i ne pruža potporu od koljena do koljena, M položaj nije ostvarenPrirodna zakrivljenost kralježnice - C krivulja

Istovremeno, nosiljka treba pružiti podršku za leđa i vrat te omogućiti da kralježnica zadrži prirodnu zakrivljenost s obzirom na dob tzv. C krivulja. Kao što vidimo na slici kod malih beba zakrivljenost kralježnice je naglašenija, a kako rastu i jačaju mišići kralježnice zakrivljenost se smanjuje i nakon prohodavanja počinje sličiti kralježnici odrasle osobe (S krivulja). Zato je za male bebe bitno da izaberemo nosiljke od mekanih materijala koje će moći pratiti i podržati prirodan položaj.


položaj leđa u C
Na slici je vidljiva zakrivljenost kralježnice (C) te položaj koljena (M)

Novorođnče će samo zauzeti opisani idealni položaj kada ga se drži na prsima u poziciji u kojoj bi se nalazilo u nosiljci te je zadaća nosiljke da podrži taj položaj. Nema potrebe djetetove kukove širiti na silu: novorođenče će koljena držati u širini zdjelice, a kako dijete raste postepeno će se kukovi otvoriti te će nas obgrliti nogicama, a leđa biti sve ravnija.Važno je napomenuti, ako ste koristili ili koristite nosiljku koja ne podržava idealan položaj i imate zdravo dijete ne morate strahovati da je nosiljka ikako naštetila djetetu, za to dokazi ne postoje. Dobrobiti nošenja je mnogo i bebe svakako imaju koristi čak i kada nosiljka nije idealna. Neka je naglasak na nošenju, a ne nosiljci! No predlažem da ukoliko ste u mogućosti probate neku od nosiljki iz Knjižnice i sami prosudite što je udobnije.


optimalan položaj u nosiljci

Idealan položaj u stvarnom životu nekad je teško postići i onda govorimo o optimalnom položaju - najbolji mogući u danom trenutku.

U maramama i slingovima se može postići najbolji položaj djeteta, no dok tek učimo namjestit dijete u maramu možda nam neće svaki puta poći za rukom dobiti željeni položaj, nekada beba neće surađivati, nekada ćemo jednostavno biti u žurbi...

Klokanice nas mogu ograničiti nekim svojim karakteristikama, npr. širinom baze. Čak i klokanice koje imaju mogućnost podešavanja širine baze nekada nećemo moći podesiti idealno, nego ćemo odabrati onu opciju koja je najbolja za dijete u tom trenu.Kod svakog smještanja djeteta u nosiljku trudimo se dobiti što bolji položaj i što bliži idealnom, neki pokušaji će biti uspješniji od drugih. Uvijek treba voditi računa o sigurnosti i ukoliko imate bilo kakvih nedoumica potražite pomoć savjetnice.I nemojte zaboraviti uživati u nošenju!