T i P i T i

Sastanak knjižnice nosiljki


Što je to knjižnica nosiljki? Gdje se nalazi? Što je to sastanak knjižnice? Kako izgleda? Kome je namijenjen? Što sve tamo mogu naučiti i vidjeti? Odgovore na ova pitanja potražite u nastavku...
Možda bi bilo zgodno krenuti od početka... Što je to knjižnica nosiljki?

Knjižnica nosiljki je kolekcija nosiljki koje je moguće isprobati i/ili iznajmiti. Knjižnicu vodi savjetnica za nošenje. Neke knjižnice imaju svoj prostor pa bi se moglo reći i da je to mjesto na koje se može doći vidjeti, isprobati i iznajmiti nosiljke te se informirati o nošenju. Knjižnica nosiljki Tipiti djeluje na više lokacija u Zagrebu. Trenutno su to Rudeš (Plesni studio Baila) i Travno (KUC Travno), no želja je dodati još 2 lokacije kako bi roditelji iz svih dijelova grada jednostavnije mogli sudjelovati u aktivnostima Knjižnice.

Iduće logično pitanje je - koje su to aktivnosti Knjižnice?

To bi bile radionice i sastanci.

Radionice ne zahtijevaju posebno objašnjenje – grupa roditelja zainteresiranih da nauče istu vještinu. Teme variraju od onih uvodnih za apsolutne početnike, preko slinga, marame do naprednog nošenja na leđima u marami. Organiziraju se prema interesu roditelja i najavljuju se na facebook stranici.

Sastanci su nešto novo i tome ću posvetiti ostatak ovog teksta.

Kada sam počela održavati sastanke, zamislila sam ih kao druženje roditelja uz ležerno isprobavanje nosiljki, uz minimalnu uključenost mene kao savjetnice. No u praksi se pokazalo da roditelji imaju jako puno pitanja, dolaze na sastanke s različitom količinom (pred)znanja i različitim očekivanjima te se ono što sam ja zamislila kao kratko komentiranje nosiljki ili povratna informacija oko namještanja nosiljke pretvorilo u pravo savjetovanje. I dok mi je neizmjerno drago što postoji tako velik interes za nošenje, počela sam uviđati neke probleme.

Glavni problem je što nisam bila u mogućnosti svakome pružiti istu količinu pažnje i dati odgovore na sva postavljena pitanja. Isprobavanje nosiljki treba se razlikovati od savjetovanja i zato sam odlučila uvesti malo drugačiji način rada i nadam se da ćete me podržati u tome. :)

Kada dođete na sastanak kod ulaza naići ćete na kartice s brojevima. Uzmite broj, poslužite se kavom/čajem/sokom, slobodno samostalno pogledajte i isprobajte nosiljke i podružite se s drugim roditeljima dok čekate svoj red.

Kada pozovem vaš broj, imate pažnju savjetnice samo za sebe na 10 minuta.

10 minuta, puno ili malo?

Cijena ovakvih 10-minutnih konzultacija sa savjetnicom i neograničenog samostalnog isprobavanja nosiljki za vrijeme trajanja sastanka iznosi 40kn. (Cijena je formirana uzimajući u obzir cijenu i trajanje individualnog savjetovanja.) Ukoliko samo želite samostalno isprobati nosiljke ili se podružiti, i dalje postoji ta mogućnost te je cijena ostaje nepromijenjena (20kn). (svejedno uzmite broj :D)


Nakon sastanka moguće je iznajmiti nosiljke (cijene), a uskoro će ih biti moguće i kupiti. O tome više uskoro :D


Datume i lokacije sastanaka i radionica možete pronaći na facebook stranici.

Za sva pitanja i dogovore stojim vam na raspolaganju putem maila info@tipiti.hrI za kraj, evo rezultata jednog od sastanaka - ogroman nered i ogromna sreća jer je puno roditelja smjestilo svoje bebe u divne nosiljke!

Više fotografija sa sastanaka potražite u albumu.

Svakako nam se pridružite, s veseljem vas čekamo!