T i P i T i

Sigurni u nosiljci


novorođenče u elastičnoj

Sigurnost je uvijek na prvom mjestu pa tako i kod nošenja djece u nosiljkama.

U nastavku ću navesti niz pravila koja će osigurati da vaši najmlađi budu sigurni u vašem zagrljaju.

1. nosiljka je neoštećena

Nosiljku redovito pregledavajte: da su kopče neoštećene, da nema oštećenja šavova, da materijal nije dotrajao ili rasparan... Ukoliko primjetite bilo kakvu nepravilnost nosiljku nemojte koristiti i posavjetujte se s proizvođačem oko eventualnog popravka nosiljke.

2. djetetovo lice je uvijek vidljivo

Lice ne smije biti prekriveno krakom marame ili nekim drugim predmetom koji bi mogao ugroziti dijete. Klokanica ne smije biti toliko visoka da dijete u potpunosti "upadne" u nju, najviša dozvoljena visina je do pola uha kako bi lice uvijek bilo slobodno.

Neka djeca vole se uspavljivati tako da im je lice sakriveno, pod krakom marame ili prislonjeno na prsa roditelja. U takvim slučajevima možemo djetetu dopustit da se tako uspava no treba biti svijestan rizika i neprestano nadzirati dijete (nikako obavljati još neki posao koji će nam pažnju skrenuti s djeteta), te čim zaspi prebaciti glavicu u siguran položaj.

3. brada ne pada na prsa

U svakom trenutku bebina brada treba biti prst udaljena od prsa kako bi bili sigurni da su dišni putevi prohodni.


položaj koljevke
© Radist | Megapixl.com
U položaju koljevke teško je osigurati da brada ne pada na prsa i zato ovaj položaj nije preoručljiv

4. nosiljka je dovoljno stegnuta

Nosiljka treba biti dovoljno stegnuta da pruža potporu djetetovim leđima kako se ne bi pogrbilo čime bi dišni putevi mogli biti ugroženi, a kod veće djece postoji mogućnost pada iz nosiljke. Također, kada nosiljka nije dovoljno stegnuta dijete se doima teže, a može uzrokovati i bolove i nelagodu kod nositelja.

Lako možemo provjeriti jesno li dovoljno stegnuli nosiljku: između vas i djeteta treba biti prostora za ugurati dlan, ne više od toga. Drugi način je da s vanjske strane lagano pritisnete leđa djeteta, ukoliko ga možete još približiti k sebi - nosiljka nije dovoljo stegnuta.

5. možemo poljubiti dijete

Beba treba biti smještena u nosiljku tako da je glavica na visini na kojoj ju možemo poljubiti u glavicu bez većeg napora, no moramo paziti da nije previsoko kako kod npr. popikavanja ne bi ozlijedili dijete. U nekim nosiljkama pojedinim osobama neće biti moguće namjestiti dijete da je dovoljno visoko za pusu (npr. visoki tate s malim bebama u klokanicama). To nije prepreka nošenju, no treba pozorno pratiti bebu i pobrinuti se da su ostali sigurnosni uvjeti zadovoljeni.

prenisko u klokanici
© Truecash2k8 | Megapixl.com
Kod starije djece prenisko nošenje može uzrokovati i bolove u leđima

6. nosiljka pruža potporu za glavu i vrat primjerenu dobi

Kod novorođenčadi i djece koja još ne kontroliraju glavu i vrat potrebno je osigurati dovoljno potpore. To može biti gaza srolana pod rub marame, osiguravanje glavice krakom marame i slično. Klokanice imaju vlastita rješanja koja treba koristit prema uputi proizvođača.

7. starija djeca imaju potporu do pazuha

Starija djeca vole držati ruke van nosiljke i to im možemo dopustit čim imaju dobru kontrolu glave i vrata. Važno je da im nosiljka i dalje daje potporu preko cijelih leđa, do visine pazuha. Ako primjetite da nosiljka vašem djetetu ne pruža adekvatnu potporu, potražite savjet kako bi ustanovili treba li nosiljku drugačije namjestiti ili je vrijeme za veću nosiljku.

podrška leđima
© Monkeybusinessimages | Megapixl.com
Nosiljka ne doseže do pazuha i postoji mogućnost pada iz nosiljke ukoliko se dijete zabaci prema nazad

8. oblačenje djeteta primjereno vremenskim prilikama

U toplije doba godine vodite računa da djetetu nije prevruće (nosiljka je dodatni sloj ili više ovisno o nosiljci i načinu vezanja), da unosi dovoljno tekućine te da je primjereno zaštićeno od sunca.

Tokom hladnijeg doba godine najbolje je dijete slojevito obući (no ne predebelo) i vezati ga u nosiljku ispod svoje jakne, a za utopljavanje koristit jaknice za nosiljke ili dekicu. Vezanje preko naše jakne ili djeteta u jakni se ne preporuča jer tada nije moguće nosiljku adekvatno stegnuti.

9. nošenje tokom sportskih aktivnosti

Korištenje nosiljke tokom aktivnosti koje zahtjevaju zaštitnu opremu nije preporučljivo (npr. rolanje, klizanje, skijanje, bicikl...). Čak i ako ste sigurni u svoje sposobnosti, ne možemo predvidjeti ponašenja osoba oko nas, a u slučaju nezgode dijete bi moglo zadobiti ozbiljne ozljede.

10. nošenje u prijevoznim sredstvima

U automobilu djeca se prevoze u odgovarajućim autosjedalicama, nikako u nosiljkama. Nosiljka ne može zaštititi dijete do sila koje nastaju tokom sudara.

U sredstvima javnog prijevoza možemo dijete držati u nosiljci: najsigurnije je dijete nositi naprijed (na prsima okrenuto prema nositelju), te sjesti u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Tako će dijete u slučaju nezgode ili naglog kočenja (koje nije rijetko) biti najzaštičenije.

Nošenje u brodicama, čamcima, kajacima i sl. se ne preporuča čak i ako imate prsluk za spašavanje: u slučaju prevrtanja ili pada dijete će se naći ispod površine vode.

Na većim brodvima, npr. trajekti, nosiljke su sigurne za korištenje, uz oprez i korištenje zdravog razuma.

11. kućanski poslovi

Velik dio kućanskih poslova je siguran za obavljanje s djetetom u nosiljci i o njima neću posebno pisati. No skrenuti ću pažnju na nekoliko koji mogu biti potencijalno opasni.

Kuhanje. U redu je s djetetom u nosiljci narezati ili pripremiti hranu, no i tu budite oprezni ako dijete hvata predmete. Aktivnosti koje uključuju vrelu vodu, ulje i paru obavljajte dok je dijete na sigurnoj udaljenosti.

kuhanje nosiljka
© Pojoslaw | Megapixl.com
Pripremiti i narezati hranu možemo s djetetom u nosiljci


Budite oprezni kod saginjanja, skupljanja predmeta s poda i sl. Saginjati se treba tako da čučnemo, a ne nagnuti prema naprijed. Uz to što je sigurnije za bebu u nosiljci, time štitimo i svoja leđa.

12. Spavanje

Nemojte spavati s djetetom u nosiljci. Ukoliko osjetite umor, spustite dijete iz nosiljke i odmorite s djetetom na siguran način.

Za sigurno nošenje pratite upute proizvođača nosiljki i ove sigurnosne smjernice, no mnoge situacije se ne mogu pokriti uputama stoga nemojte zaboraviti koristiti i zdrav razum, a u slučaju bilo kakvih nedoumica kontaktirajte savjetnicu za nošenje. Vi ste odgovorni za sigurnost vašeg djeteta u nosiljci!